Stijnis Genealogie

Afstammelingen van Hermann Steenken


- Zesde Generatie -
6.1. Philipp Steenken, zoon van Otto Philipp Steenken, is geboren op 11 januari 1706 in Rastede-Südende, Ammerland, Dld. Hij is gedoopt op 11 februari 1706 in Rastede, Dld. Toen de geboorte van Philipp werd gedocumenteerd is daar de volgende notitie aan toegevoegd: "tevens gedoopt op 11 februari 1706 in Rastede-Ammerland".

Resteert de vraag hoe vast te stellen is dat deze Philipp Steenken dezelfde persoon is als diegene die in Papendrecht is getrouwd en de naam voerde van Philip Steijntus.

Een aanknopingspunt zou kunnen zijn dat, door het spreken in een dialect dat kortweg Platt genoemd wordt, de klerk in Papendrecht de naam registreerde zoal hij hem fonetsch interpreteerde.
De uitspraak van de naam Steenken in Plattdüütsch zoals het in de streek Ammerland in het noord-westen van Duitsland gesproken wordt, is "Stentsjen" of "Stentsjes".

Een ander aanknopingspunt is de van generatie tot generatie doorzetting van het beroep smid en hoefsmid. Dit zien we ook terug bij de familie Stijnis, de afstammelingen van Philip Steenken/Steijntus. Misschien dat Philipp Steenken juist daarom de Alblasserwaard heeft uitgekozen om neer te strijken na zijn 'emigratie'. Dit gebied lijkt heel sterk op het gebied Ammerland/Wesermarsch en er werd veel zware arbeid met werkpaarden verricht. Was er in Ammerland/Wesermarch misschien een overschot aan beoefenaars van het smidsvak, en is hij daarom vertrokken?

Een laatse punt ter verdediging van de Steenken/Steijntus variant is dat er in Rastede in Duitsland geen gegevens zijn van zijn trouwen of overlijden, wat lijkt te bevestigen dat hij is vertrokken.

Een tegenargument zou zelfs kunnen zijn dat Philip Steenken/Steijntus na zijn huwelijk in Papendrecht veel zonen heeft gekregen, maar dat niet één van die zonen de naam Otto draagt en dat terwijl vernoeming tot en met de 19e eeuw bijna en 'must' was.

De zoektocht gaat verder. Ergens in een archief moet de originele trouwakte liggen met de daarbij behorende bijlagen. Eén van die bijlagen moet de geboortegegevens van Philip Steijntus bevatten en als die bijlage boven water komt dan pas weten we zeker of Philipp Steenken en Philip Steijntus één en dezelfde persoon zijn.


Klik op de papyrusrol om het vervolg te zien van 8 generaties Stijnis: