Stijnis Genealogie

Afstammelingen van Philipp Steintuf


- Vierde Generatie -
De ontrafeling van de plaats van herkomst: Ra...ede.(1738) , Radsteden (1738), Rastatt (1705), Rastetten (1084).

Tot nu toe is uitgezocht dat:

1- {Frits Vergouwen} . . . In het Rijksarchief Zuid-Holland in Den Haag bevindt zich een gaarderboek van Papendrecht, P1-II.
Op pag. 91 staat dat Philip Steyntus op 10 april 1738 aangifte doet om te trouwen met Pietertje Willems de Gilde(r). De naam van de plaats waar Philip vandaan kwam is slecht leesbaar, omdat die naam boven de overige tekst is geschreven en gedeeltelijk door de onderstaande tekst. Wel duidelijk leesbaar zijn begin en eind van de plaatsnaam: Ra..ede.
Op pag. 93 van hetzelfde boek staat dat Philip Steyntus op 2 augustus 1738, dus nog geen 4 maanden later, aangifte doet om te trouwen met Pietertje Ariens Blok. In dit geval is de plaats van herkomst van Philip wel duidelijk leesbaar: Radsteden.

2- {Teunis Stijnis, smid te Giessen Oudkerk} . . . Ooit was ene Filippus Steyntus met de boot de Rijn komen afzakken en had zich in Tiel gevestigd, waar hij een stalhouderij dreef.
Als bijzonderheid werd daarbij verteld dat al zijn acht zonen paarden konden beslaan.

Over Rastatt wordt voor het eerst in 1084 in handschrift verhaald in een geschrift van het klooster Hirschau. Het dorp wordt dan "Rastetten" genoemd. In 1404 krijgt het dorp marktrechten van König Ruprecht.
Op 24 augustus 1689 werd Rastetten (Rastatt) door de Fransen bijna geheel verwoest, maar daarna werd de nederzetting weer opgebouwd en werd er tevens tussen 1697 en 1699 een jachtslot gebouwd.
In 1700 verwierf Rastatt uiteindelijk stadsrechten en kort daarna in 1705 verhuisde Markgraf Ludwig Wilhelm zijn residentie van Baden-Baden naar Rastatt.

Rastatt ligt in Baden-Württumberg in Duitsland, ongeveer 23 kilometer ten zuidwesten onder Karlsruhe, oostelijk van de Rijn. De inmiddels 50.000 inwoners tellende stad wordt doorstroomt door het riviertje de Murg.

Dit is één van de twee mogelijk scenario's. Het andere scenario is gebaseerd op de familie Steenken uit het noordwesten van Duidsland en telt zes generaties.
Om die reden starten de eerstgevonden gegevens van Steintuf met de vierde generatie.


4.1. Twee vooralsnog onbekende mensen trouwden met elkaar onstreeks 1680 in Rastetten in de streek Baden-Württumberg. Die plaats heet tegenwoordig Rastatt.
Hun namen waaren hoogst waarschijnlijk Philipp en Anna. Ze zijn geboren omstreeks 1650. Ze zijn beiden door de Franse troepen vermoord toen die in 1689 het dorp met de grond gelijk maakten.

Ze hadden samen één kind, die na 1689 verder in een weeshuis zou opgroeien:

>> 5.1 M i N.N. Steintuf is geboren omstreeks 1682 in Rastetten (Rastatt), Baden-Württumberg, Dld.