Stijnis Genealogie

Afstammelingen van Philipp Steintuf


- Vijfde Generatie -
Omstreeks 1710 wordt er in Rastetten (Rastatt) een jongen geboren, die van zijn ouders de naam Philipp meekreeg. Als jonge knecht leerde hij het vak van hoefsmid, een eerlijk vak waar veel vraag naar was. Het paard was tenslotte het vervoermiddel voor de edelen en de nog niet uitgevonden traktor voor de landbouw en de tufsteengroeven.
Smid was overigens niet het beroep van zijn vader. Een achternaam die verwijst naar een ambacht of beroep was heel normaal in die tijd in Duitsland.
De vader van Philipp oefende dus waarschijnlijk een beroep uit als delver, bewerker of handelaar van tufsteen. Tufsteengroeven kwamen overal langs de bovenloop van de Rijn voor, tot aan Ettringen in Rheinland-Pfalzen toe.
Philip ging door het leven met de achternaam Steintuf.

De achternaam had zijn vader zeer waarschijnlijk gekregen van de weesmeester. De vader van Philipp was wees geworden toen de Fransen in 1689 het dorp Rastetten met de grong gelijkt maakten en alle volwassenen uitmoordden.
Het leven in een weeshuis in die tijd was een vorm van slavernij. De weesmeester 'verhuurde' de weeskinderen aan pariculieren en bedrijven die behoefte hadden aan goedkope arbeid. De vader van Philipp werd tewerkgesteld bij een tufsteengroeve, vandaar de bijnaam steintuf, die later zijn officiële achternaam zou worden.


5.1. N.N. Steintuf, zoon van Philipp en Anna werd geboren omstreek 1682 in Rastatt. Hij werd wees in 1689 en werkte in de tufsteengroeve tot hij als volwassen man door de weesmeester op straat werd gezet.

Hij trouwde met Adriana N.N. omstreeks 1705 in Rastetten. In 1705, toen de wederopbouw van de stad voltooid was, werd de plaatsnaam veranderd in Rastatt.

Ze hadden samen één kind:

>> 6.1 M i Philipp Steintuf is geboren omstreeks 1706 in Rastatt, Baden-Württumberg, Dld.