Stamboom Stijnis generatie 1

Afstammelingen van
Hermann Steenken

Voor het laatst bijgewerkt op 22 juli 2020.

    Eerste generatie    

Na grondig onderzoek van mevr. Anke Kuypers, beeldend kunstenares uit Friesland, is gebleken dat het oude scenario waarbij vermoed werd dat de voorvader van de familie Stijnis uit het zuiden van Duitsland kwam, niet langer standhoudt.
In dat scenario was de stamvader een weesjongen die in de buurt van het toenmalige Rastetten, later Rastatt in de turfsteengroeven werd tewerkgesteld en zo de achternaam Steintuf verwierf . Eenmaal volwassen en aan zijn lot overgelaten zou hij de Rijn zijn afgezakt. Dit maken we op uit de woorden van wijlen Teunis Stijnis, eens smid te Giessen Oudkerk: “Ooit was ene Filippus Steyntus met de boot de Rijn komen afzakken en had zich in Tiel gevestigd, waar hij een stalhouderij dreef en al zijn acht zonen konden paarden beslaan”.
Dit scenario is dus voor het merendeel gebaseerd op aannames en daarom minder geloofwaardig.

Het scenario dat mevr. Anke Kuypers schets, is meer gebaseerd op feitenonderzoek dat zij zelf uitvoerde in het noorden van Duitsland in het gebied Ammerland. De stamvader die zij daar ontdekte is Hermann Steenken uit de plaats Jadekreuzmoor in de streek Wesermarsch (D). Met hem beginnen we de eerste generatie van de familie Stijnis.

1.1. Hermann Steenken is geboren omstreeks 1500 in Jaderkreuzmoor in de streek Wesermarsch (D) en is aldaar op ca 70-jarige leeftijd overleden omstreeks 1570. Hij was “Deichgeschworener” van het gebied rond Jaderkreuzmoor, een functie gelijk aan de Nederlandse “Dijkgraaf”.
Hermann trouwde met ?onbekend? omstreeks 1530.

Zij kregen samen het volgende kind:

2.1. [M] (i) Hinrich Steenken is geboren omstreeks 1535 in Jaderkreuzmoor, Wesermarsch, Dld

Stamboom Stijnis generatie 1

Extrene links:

WieWasWie.nl

GaHetNa.nl

FamilySearch.org