Stamboom Stijnis generatie 5 naar 6

Afstammelingen van
Hermann Steenken

Voor het laatst bijgewerkt op 22 juli 2020.

    Emigratie    

Van Steenken via Stentsjus, Steyntus en Stenisse naar Stijnis

De verandering van de originele Duitse achternaam naar Steyntus is veroorzaakt doordat klerken van de kerk of de burgemeester Hollands schreven zoals zij het geleerd hadden. Soms met Franse accenten, afhankelijk van welke overheersing er van tijd tot tijd sprake was. Buitenlandse namen werden fonetische op z’n Hollands geschreven en raakten daardoor soms los van hun oorsprong.
Zodoende kwam de in 1738 in noordelijk Duits dialect uitgesproken naam Steenken over als “Stentsjus” of “Steintus”. Vervolgens werd de ‘en’ of ‘ein’ klank opgeschreven als een ‘ey’, waarbij de ‘y’ de vorm had van een ‘ij’ zonder puntjes.
Tussen 1738 en 1750 zorgde het slordige en gebrekkige taalgebruik op het platte land, in dit geval in de Alblasserwaard, ervoor dat de ’t’-klank in het dagelijkse mondelinge gebruik geheel uit de naam verdween.
Ook was het zo in die periode dat de naam Steenes, Steenis en Steenisse al voorkwamen in de streek en dat een verschrijving in die richting dan ook gauw gemaakt is.
Vanaf 1738 tot aan 1750 is het dan ook niet verwonderlijk dat bijna alle schrijfbare vormen, die afgeleid konden worden van ‘Steynus’ zonder ’t’, ook daadwerkelijk in het doopboek van Papendrecht voorkomen en wel bij alle 13 kinderen van Philip en zijn vrouw.

6.6. [M] (vi) Philipp Steenken is geboren in februari 1706 te Rastede-Südende in de streek Wesermarch in het noord-westen van Duitsland.

Met twee oudere broers was de kans klein dat hij in de Wesermarch-streek een behoorlijke boterham kon verdien als hoefsmid, dus eenmaal volwassen besloot Philipp zijn kans te wagen in de Lage Landen. Ergens tussen 1725 en 1735 moet hij vertrokken zijn. Het eerste geschreven bewijs van zijn aanwezigheid in de Lage Landen stamt uit 1738 als hij in ondertrouw gaat in Papendrecht.Zij naam wordt dan geschreven als Philip Steyntus.

Stamboom Stijnis generatie 5 naar 6

Extrene links:

WieWasWie.nl

GaHetNa.nl

FamilySearch.org